понеділок, 12 квітня 2021 р.

Всесвітній день космонавтики

 


     12 квітня 2021 року виповнюється 60 років з дня першого польоту людини у космос - епохальної події в історії людства.  Це стало можливим завдяки видатному українцеві Сергію Корольову - головному конструктору перших ракетно-космічних систем, основоположнику практичної космонавтики.

   


12 квітня 1961 року весь світ був приголомшений повідомленням про початок нової ери космічних польотів. У цей день перший космонавт Юрій Гагарін облетів планету Земля на орбітальному космічному кораблі «Восток». Політ тривав 108 хвилин.




                   Леонід Каденюк   перший космонавт   

                                    незалежної України.                                                        

      З 19 листопада по    5 грудня 1997 року Каденюк здійснив політ на американському транспортному космічному кораблі "Колумбія" місії STS-87. У космосі українець та його колеги проводили експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом. Зокрема, вони вивчали, як стан невагомості впливає на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка тощо.         Саме завдяки Каденюку на орбіті Землі пролунав державний гімн України. "Я був першим, хто полетів у космос з українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 році вперше український гімн пролунав у відкритому космосі", – казав Каденюк.

 





Немає коментарів:

Дописати коментар