середа, 24 березня 2021 р.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

 


Що необхідно знати 

про туберкульоз

     Туберкульоз -  небезпечне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія  туберкульозу- палички Коха.

     Збудник хвороби відкрив німецький вчений Роберт Кох 24 березня 1882 р. З 1993року Всесвітня організація охорони здоров’я вважає туберкульоз світовою небезпекою.

     Збудник туберкульозу дуже стійкий до впливу навколишнього середовища: у ґрунті зберігається до 1-2 років, у вуличному  пилу – до 10 діб, річковій воді – до 5 міс., в умовах кімнатної температури (темному місці) залишається життєздатним протягом 4 міс.,  при розсіяному світлі – до 1,5 міс.  Паличка Коха стійка до дії кислот, спирту, низьких та високих  температур, тривалий час зберігається  на постільній білизні, посуді та особистих  речах хворого, в сирому молоці хворої на туберкульоз корови. Ультрафіолетове  проміння знищує мікроорганізм через 2-3 хв.,  кип’ятіння – протягом декількох  хвилин,   

сонячне  проміння -  за  кілька  годин.

     Туберкульоз  однаково небезпечний для всіх.

     Туберкульозом захворіти може кожен!

     Джерело інфекції – хвора людина , 55 видів птахів, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, ґрунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу.  Туберкульозна паличка вражає переважно легені, а також інші органи людського організму.

     Шляхи інфікування туберкульозом:

- повітряно-крапельний – під час кашлю, чхання, розмови. Інфікуватися можна в магазині, громадському транспорті, натовпі.

- через травну систему – у разі вживання м’яса чи молока хворої тварини, особливо якщо не піддавати продукти тепловій обробці.

- контактно-побутовий – через брудні руки, при контакті із зараженим одягом, білизною, рушником, посудом, книжками, зубною щіткою тощо.


Ознаки захворювання на туберкульоз:

- тривалий кашель (протягом місяця);

- підвищення температури тіла;

- поява крові в мокротинні;

- пітливість, особливо вночі;

- різке зниження маси тіла;

- зниження апетиту;

- задишка;

- біль у грудях при кашлі та диханні;

- загальна слабкість, млявість, швидка втомлюваність.

Профілактика туберкульозу:

- робити щеплення та флюорографію;

- ретельно мити руки з милом;

- харчуватися збалансовано. Їсти достатньо м’яса, молока, сиру, яєць, масла, продуктів, що містять вітаміни. Не зловживати солодощами.

- загартовуватися;

- ретельно мити сирі овочі та фрукти;

- кип’ятити молоко;

- регулярно робити вологе прибирання та провітрювання приміщення;

- спілкуватися доброзичливо, керувати емоціями;

- додержуватися розпорядку дня, не перевтомлюватися;

- не курити, не вживати алкогольні напої;

- дотримуватися правил особистої гігієни

Пам'ятайте!!!

Туберкульоз виліковний!

Зміцнення імунітету та профілактика туберкульозу 

убезпечать від захворювання.



Немає коментарів:

Дописати коментар