Що необхідно знати
про туберкульоз
Туберкульоз - небезпечне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу- палички Коха.
Збудник хвороби відкрив німецький вчений Роберт Кох 24 березня 1882 р. З 1993року Всесвітня організація охорони здоров’я вважає туберкульоз світовою небезпекою.
Збудник туберкульозу дуже стійкий до впливу навколишнього середовища: у ґрунті зберігається до 1-2 років, у вуличному пилу – до 10 діб, річковій воді – до 5 міс., в умовах кімнатної температури (темному місці) залишається життєздатним протягом 4 міс., при розсіяному світлі – до 1,5 міс. Паличка Коха стійка до дії кислот, спирту, низьких та високих температур, тривалий час зберігається на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого, в сирому молоці хворої на туберкульоз корови. Ультрафіолетове проміння знищує мікроорганізм через 2-3 хв., кип’ятіння – протягом декількох хвилин,
сонячне проміння - за кілька годин.
Туберкульоз однаково небезпечний для всіх.
Туберкульозом захворіти може кожен!
Джерело інфекції – хвора людина , 55 видів птахів, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, ґрунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу. Туберкульозна паличка вражає переважно легені, а також інші органи людського організму.
Шляхи інфікування туберкульозом:
- повітряно-крапельний – під час кашлю, чхання, розмови. Інфікуватися можна в магазині, громадському транспорті, натовпі.
- через травну систему – у разі вживання м’яса чи молока хворої тварини, особливо якщо не піддавати продукти тепловій обробці.
- контактно-побутовий – через брудні руки, при контакті із зараженим одягом, білизною, рушником, посудом, книжками, зубною щіткою тощо.
Ознаки захворювання на туберкульоз:
- тривалий кашель (протягом місяця);
- підвищення температури тіла;
- поява крові в мокротинні;
- пітливість, особливо вночі;
- різке зниження маси тіла;
- зниження апетиту;
- задишка;
- біль у грудях при кашлі та диханні;
- загальна слабкість, млявість, швидка втомлюваність.
Профілактика туберкульозу:
- робити щеплення та флюорографію;
- ретельно мити руки з милом;
- харчуватися збалансовано. Їсти достатньо м’яса, молока, сиру, яєць, масла, продуктів, що містять вітаміни. Не зловживати солодощами.
- загартовуватися;
- ретельно мити сирі овочі та фрукти;
- кип’ятити молоко;
- регулярно робити вологе прибирання та провітрювання приміщення;
- спілкуватися доброзичливо, керувати емоціями;
- додержуватися розпорядку дня, не перевтомлюватися;
- не курити, не вживати алкогольні напої;
- дотримуватися правил особистої гігієни
Пам'ятайте!!!
Туберкульоз виліковний!
Зміцнення імунітету та профілактика туберкульозу
убезпечать від захворювання.
Немає коментарів:
Дописати коментар